Tuesday, July 5, 2011

Adat Merenjis dan Menepung Tawar

Pernah tengok orang merenjis dan tepung tawar dikala pengantin sedang bersanding?
Mesti korg pernah tengok kan..time2 pergi kenduri kawin sanak saudara sahabat taulan..mest ade punye la walau even pernah tgk skali ja..

Kebanyakannya aktiviti merenjis dan menepung tawar ni dilakukan oleh saudara terdekat or even adik beradik and parents pengantin tu sendiri. Tengah2 sibuk bersanding ade la annoucement panggil ayah pengantin atau ibu pengantin utk merenjis dan menepung tawar.hehe

Alat yg digunakan pulak adalah air mawar, tepung beras dan ade yg guna daun pandan dicampur pelbagai jenis bunga.

Kebanyakan orang main baling je ape yg ade kat dalam tu..renjis smpai basah pengantin..tp yg lagi best smpai masuk mulut pengantin pun ade..haha
tapi petua orang tua2 adalah: time merenjis ni korang bacala doa utk pasangan pengantin ni semoga berkekalan...

Gmbar kat bawah ni contoh tempat letak brg2 nk merenjis dan menepung tawar..gua xtau apa nama dia..haha

No comments: